Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Κάθεσαι για έναν εικονικό πνιγμό;

Διαβάζω στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Τετάρτης 10-11-2010:

«Κρίσιµες αποφάσεις» λέγεται η αυτοβιογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που κυκλοφόρησε χθες και σε αυτήν ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που είχαν συλλεγεί από τροµοκράτες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εικονικό πνιγµό, έσωσαν πολλές ζωές τόσο στην Αµερική όσο και στη Βρετανία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφηµερίδα «Τimes», η οποία δηµοσίευσε χθες κάποια αποσπάσµατα από το βιβλίο, ο Τζορτζ Μπους υπερασπίστηκε τον εικονικό πνιγµό, τον οποίο ονόµασε «ενισχυµένη τεχνική ανάκρισης» και όχι «βασανιστήριo», λέγοντας: «Υποβάλαµε τρία άτοµα σε εικονικό πνιγµό και πιστεύω ότι αυτή η απόφασή µου έσωσε ζωές». «Εσείς το διατάξατε;», τον ρωτά ο διευθυντής των «Times» Τζέιµς Χάρντινγκ. «∆ιάολε, ναι», απαντά ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όµως χθες, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Κιµ Χάουελς, αντέδρασε δηλώνοντας: «Αµφιβάλλω για το εάν αυτό που εµείς θεωρούµε ως βασανιστήρια οδήγησε στη λήψη πληροφοριών που ήταν κρίσιµες για να αποφευχθεί η πραγµατοποίηση επιθέσεων. ∆εν έχω πεισθεί γι’ αυτό». Στο βιβλίο του ο Μπους, ο οποίος από σήµερα αρχίζει περιοδεία για την παρουσίαση του βιβλίου του, αναφέρεται εκτενώς στις κρίσιµες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει όσο ήταν στον Λευκό Οίκο. Εκφράζει επίσης τη λύπη του για την αποτυχία εύρεσης όπλων µαζικής καταστροφής στο Ιράν, γράφοντας: «Θύµωσα πολύ όταν δεν βρήκαµε τα όπλα. Η αλήθεια είναι ότι είχα στείλει αµερικανούς στρατιώτες στη µάχη βασισµένος σε πληροφορίες που αποδείχθηκαν ψευδείς». Στη συνέντευξή του πάντως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώµη από τους Αµερικανούς που τους οδήγησε στον πόλεµο. «Αυτό θα σήµαινε ότι επρόκειτο για µια κακή απόφαση. Και δεν πιστεύω ότι ήταν κακή», γράφει. Υποστηρίζει επίσης ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του Ισραήλ το 2007 για βοµβαρδισµό της Συρίας.

«Στις 28 Μαρτιου 2002 διέκρινα ενθουσιασµό στη φωνή του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ. Μου ανέφερε ότι η πακιστανική αστυνοµία – µε τη βοήθεια του FBI και της CIA – είχε αρχίσει επιχείρηση εναντίον κρησφύγετων της Αλ Κάιντα στην πόλη Φαϊσαλαµπάντ. Συνέλαβαν καµιά εικοσαριά στελέχη, µεταξύ των οποίων και τον Αµπού Ζουµπάιντα, που πιστεύαµε ότι ήταν στενός συνεργάτης του Οσάµα µπιν Λάντεν και επικεφαλής ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, όπου είχαν εκπαιδευθεί µερικοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεµβρίου. Η CIA πίστευε ότι σχεδίαζε και άλλη επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Το FBI άρχισε να τον ανακρίνει, αλλά είχε προφανώς εκπαιδευθεί να αντιστέκεται. Αποκάλυψε λίγα στοιχεία που νόµιζε ότι ξέραµε, εµείς όµως δεν γνωρίζαµε τίποτα – γεγονός που µας τρόµαξε. Ξαφνικά ο Ζουµπάιντα σταµάτησε να απαντά. Οι ειδικοί της CIA έφτιαξαν έναν κατάλογο µε τεχνικές ανάκρισης. Ο Τένετ µε διαβεβαίωσε ότι όλες θα τις έκαναν ειδικοί µε την παρουσία γιατρών. Βάσει των οδηγιών µου, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και δικηγόροι της CIA µελέτησαν νοµικά το θέµα και κατέληξαν ότι το πρόγραµµα «ενισχυµένης ανάκρισης» ήταν σύµφωνο µε το Σύνταγµα και τους νόµους, ακόµα και εκείνους που απαγορεύουν τα βασανιστήρια.

Μελέτησα τις τεχνικές – δύο µου φάνηκαν υπερβολικές. Μια άλλη τεχνική ήταν ο εικονικός πνιγµός – σκληρή διαδικασία, αλλά όπως µε διαβεβαίωσαν οι επιπτώσεις του δεν διαρκούσαν πολύ. Ήξερα ότι ένα τόσο ευαίσθητο πρόγραµµα ανακρίσεων κάποια στιγµή θα γινόταν γνωστό. Θα προτιµούσα να παίρναµε τις πληροφορίες αλλιώς. Όµως η επιλογή µεταξύ ασφάλειας και αξιών ήταν πραγµατική. Εάν δεν είχα επιτρέψει τον εικονικό πνιγµό σε στελέχη της Αλ Κάιντα, θα αποδεχόµουν τον µεγαλύτερο κίνδυνο η χώρα να δεχθεί και πάλι επίθεση. Ενέκρινα τη χρήση αυτών των τεχνικών ανάκρισης και αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσµατικές, καθώς ο Ζουµπάιντα και άλλοι, όπως ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεµβρίου, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάµεντ, µάς έδωσαν πολύτιµες πληροφορίες, µεταξύ των οποίων και για άλλες επιθέσεις στις ΗΠΑ µε άνθρακα και βιολογικά όπλα. Από τους χιλιάδες τροµοκράτες που έχουµε συλλάβει τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 100 τέθηκαν στο πρόγραµµα της CIA και το 1/3 αυτών υποβλήθηκαν σε «ενισχυµένες τεχνικές ανάκρισης». Μόνο τρεις υπέστησαν εικονικό πνιγµό. Οι αποκαλύψεις των κρατουµένων περιέχουν περισσότερες από τις µισές πληροφορίες απ’ όσες γνώριζε η CIA για την Αλ Κάιντα. Οι ανακρίσεις τους βοήθησαν να διαλύσουµε σχέδια για επιθέσεις σε αµερικανικές στρατιωτικές και διπλωµατικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, στο αεροδρόµιο του Χίθροου και στο Κάναρι Ουόρφ του Λονδίνου, καθώς και σε πολλούς στόχους στο έδαφος των Ηνωµένων Πολιτειών».

Σχόλια δικά μου:
1) Αν αυτές είναι οι μέθοδοι που υιοθετεί ο "ελεύθερος" και "δημοκρατικός" κόσμος, για τον οποίο μας τα έχουν κάνει κουδούνια οι Αμερικάνοι τόσες δεκαετίες, τότε ειλικρινά θα προτιμούσα να ανήκω στον ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό κόσμο!
2) Σκεφθείτε ότι τον εικονικό πνιγμό τον θεωρεί βασανιστήριο ακόμα και ο υφυπουργός εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία, ως γνωστόν, δεν φημίζεται για τα ιδιαιτέρως δημοκρατικά και φιλάνθρωπα ανακλαστικά της σε αυτόν τον τομέα! Όσοι έχουν διαβάσει σχετικά με τον αγώνα των Κυπρίων αδερφών μας (αλλά και των Ιρλανδών και πολλών άλλων λαών) κατά των Βρετανών κατακτητών, ασφαλώς και θα καταλαβαίνουν τι εννοώ! Όταν, λοιπόν οι ίδιοι οι Βρετανοί αξιολογούν τον εικονικό πνιγμό ως βασανιστήριο, τότε ο κάθε εχέφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι σίγουρα θα πρόκειται για ένα τρομερό μαρτύριο! Τόσο απλά!
3) Ευτυχώς, βέβαια, που οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους υπόκεινται σε βασανιστήρια! Ο ίδιος ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, διαβεβαίωσε τον τότε πλανητάρχη ότι όλα τα βασανιστήρια θα γίνονταν από ειδικούς, με την παρουσία γιατρών! Ποιοί θα ήταν, δηλαδή, αυτοί οι "ειδικοί" που θα έκαναν τα βασανιστήρια; Υπάρχουν σχολές βασανιστών και δεν το ξέραμε; Ε, ας μας το πει κι αυτό ο Μπους, να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδια! Αλλά και τους γιατρούς πού τους βάζεις; Σου τραβάνε ένα-δυό εικονικούς πνιγμούς, μια φάλαγγα, πέντε-έξι ηλεκτροσόκ και τρία μπερτάκια ξύλο και μετά αναλαμβάνει ο ιατρικός κλάδος, βρε κουτά! Γιατροί, νοσοκόμες, καθηγητές, υφηγητές και πριν το πάρεις χαμπάρι, είσαι πάλι περδίκι και έτοιμος επιτέλους για δεύτερο γύρο βασανισμού! Και ούτω καθ' εξής! Όλα τα είχε φροντίσει ο άνθρωπος κι εσείς οι αχάριστοι όλο παράπονα και παρατηρήσεις μου είσαστε! Νισάφι!!!
4) Τον διαβεβαίωσαν, λέει, τον Μπους ότι οι επιπτώσεις του εικονικού πνιγμού δεν διαρκούσαν πολύ... Μάλιστα! Δηλαδή εσύ θα καθόσουν, ρε Μπους, να σου κάνουν έναν εικονικό πνιγμό, αφού δεν διαρκούν και πολύ οι επιπτώσεις του; Όχι, πες μου κι αν είναι, στο φροντίζω! Αλλά εκτός αυτού, ποιός ακριβώς τον διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις του εικονικού πνιγμού δεν διαρκούν πολύ; Οι βασανιστές; Γιατί αν ήταν εκείνοι που του έδωσαν τη σχετική διαβεβαίωση, όλοι μας καταλαβαίνουμε πόση αξία μπορεί να έχει αυτή, όταν προέρχεται από τέτοια κτήνη! Γιατί για κτήνη μονάχα μπορούμε να μιλάμε, όταν αναφερόμαστε σε "ανθρώπινα όντα" που βασανίζουν συνανθρώπους τους για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ λόγο! Αν πάλι οι διαβεβαιώσεις προέρχονταν από τους γιατρούς, ε, τότε να χαίρονται κι αυτοί τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη! 
5) Επειδή είμαστε πολύ περίεργοι, θα μπορούσε ο Μπους να μας πει ποιο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος και ποιος νόμος επιτρέπει τον εικονικό πνιγμό; Όχι, για να μην τρελλαθούμε και ΤΕΛΕΙΩΣ δηλαδή!!!
6) Πώς το είπε αυτό ο Μπους; "Η επιλογή µεταξύ ασφάλειας και αξιών ήταν πραγµατική"; Δηλαδή ποιές ακριβώς αξίες μπορεί κανείς να προστατεύσει, καταφεύγοντας σε βασανιστήρια, δηλαδή σε προφανή και ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μα, φυσικά, καμία!... Γιατί από τη στιγμή που ο άνθρωπος επιλέγει την οδό της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συνανθρώπων του, αυτομάτως μετατρέπεται στο πιο βίαιο, το πιό ελεεινό, το πιο απάνθρωπο ον... Ον που δεν μπορεί και δεν αξίζει να συγκαταλέγεται στο ανθρώπινο είδος... Οπότε, για ποιές "αξίες" μπορεί να μιλάει κανείς;
Αυτή, δυστυχώς, είναι η πικρή αλήθεια και όλα τα άλλα που ψελλίζει ο Μπους είναι προφάσεις εν αμαρτίαις... Προφάσεις ενός ανθρώπου ο οποίος (τι ντροπή!...) είχε - υποτίθεται - τεθεί επικεφαλής του "ελεύθερου" και "δημοκρατικού" κόσμου μας!... Προσωπικά ντρέπομαι για την κατάντια του ανθρώπινου είδους... Ο Μπους, απ' ότι φαίνεται, καθόλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου